Gemeente Asse schakelt subsidioloog in voor dossier Hoppinpunt

  • 3 maart 2021

Het station van Asse moet de komende jaren uitgroeien tot een knooppunt van vervoersmodi. Dankzij de komst van een Hoppinpunt zal je er eenvoudig van de fiets of auto kunnen overstappen op het openbaar vervoer.

Onze subsidioloog Koen helpt de gemeente Asse met hun subsidiedossier voor dit Hoppinpunt.
 

782 lokale Hoppinpunten

Vanaf het najaar van 2020 zullen er in het straatbeeld mobipunten verschijnen onder de naam ‘Hoppin’. Deze mobipunten moeten makkelijk bereikbare plekken worden waar je kan 'hoppen' tussen openbaar of collectief vervoer, deelauto’s, taxi’s, (deel)fietsen en (e)steps. Er komen herkenbare overstappunten en een app waarmee je je reis handig kan plannen (en betalen).

De ambitie van Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters is groot. Ze mikt op de bouw van zo'n 1.000 Hoppinpunten tijdens deze legislatuur en maakt daar 105 miljoen euro voor vrij. 

Meer dan driekwart van die 1.000 mobipunten zullen buurtgebonden zijn. De Vlaamse overheid wil op die manier vooral gemeenten en steden stimuleren om hun deel te doen. Zij zullen namelijk verantwoordelijk zijn voor de aanleg van Hoppin-locaties langs wegen in eigen beheer. 

Subsidies voor lokale besturen

Om lokale besturen op weg te helpen voorziet de Vlaamse overheid een interessante subsidieregeling. Voor de aanleg van een groter mobipunt voorziet ze een tussenkomst van 50% van de kostprijs, en voor de zogenoemde buurtmobipunten kan dat oplopen tot 100%.

Subsidioloog Koen: "De gemeente Asse riep onze hulp in om hen te begeleiden bij de realisatie van het Hoppinpunt aan het station van Zellik. Door een gebrek aan tijd en personeel met die expertise werd aan Haviland gevraagd om het subsidiedossier voor te bereiden en in te dienen. De voorbije maanden gebeurden de voorbereidingen, en ondertussen staat alles klaar om het dossier in te dienen. Het is nu alleen nog wachten op de gevraagde bewijsstukken. Onder andere de gunning van de werken staat geagendeerd op de gemeenteraad van mei. De gemeente Asse kan voor dit lokaal Hoppinpunt maximaal €50.000 subsidie krijgen."

Is jouw gemeente ook van plan om Hoppinpunten in te richten?
Aarzel dan niet om contact op te nemen met de subsidioloog.