Eerste Atelier Sociale Economie is meteen een succes

  • 2 juli 2021

Atelier Sociale Economie 17.06.2021

De sociale economie is een diverse biotoop vol bruisende ideeën, oprecht engagement en gemotiveerde mensen. In deze coronatijden valt het echter niet mee om nieuwe contacten te leggen, en daarom organiseert de ILV van Dilbeek, Asse en Wemmel vorige maand een eerste digitaal Atelier Sociale Economie.

 

De sociale economie omvat alle organisaties die mensen aanwerven en tewerkstellen die het elders op de arbeidsmarkt moeilijk hebben. Samenwerking is er cruciaal, ook met bedrijven uit de reguliere economie. De eerste stap is dan elkaar beter leren kennen en dat was alvast de eerste doelstelling van het allereerste Atelier Sociale Economie. 

Klankbord

Meer dan 45 deelnemers melden zich voor de sessie, die ook dienst deed als platform om te overleggen met gelijkgestemden. De drie sprekers vormden samen met de andere aanwezigen voor een klankbord van experts uit de sector. Ideaal om kennis bij te spijkeren en inspiratie op te doen over innovatieve projecten. Nieuwe contacten kunnen zo de basis leggen voor nieuwe projecten en vruchtbare samenwerkingen.

Herbekijk hier de sessie >>

Atelier Sociale Economie - 17.06.2021

Drie sprekers lichten interessante en actuele onderwerpen uit het werkveld toe. Sien Raskin is deskundige Sociale Economie bij provincie Vlaams-Brabant en lichtte het nieuwe digitale platform Doeners.be toe. Doorstroomcoach Sarah De Beule van Pro Natura had het uitgebreid over het Kickstartproject. Ken Van Roose is onderzoeker in Studiegebied Sociaal Agogisch Werk bij Odisee Hogeschool en deed het project 'GE_START | EN_AVANT' uit de doeken. 

Sociale economie in de kijker

Eerder ontwikkelde de ILV van Dilbeek, Asse en Wemmel ook al een voorstellingsvideo. Marleen Wynant, coördinator Sociale Tewerkstelling bij Haviland: “De sociale economie is een sector in beweging, al is het in deze coronatijden minder evident om contacten te leggen, nieuwe projecten op te starten en samenwerkingen uit te bouwen. Met dit Atelier en de video zetten we de huidige spelers in de lokale sociale economie in de schijnwerpers, zodat ze in eerste instantie elkaar beter leren kennen.” 

Bekijk hier de YouTube-video: https://youtu.be/072A_p-WXJQ

 

Groeiend netwerk

“Onze missie is om de lokale sociale economie te ondersteunen en om de samenwerking te stimuleren tussen de sociale en reguliere economie. Wie onze ketting mee wil helpen groeien, is welkom om contact op te nemen met socialetewerkstelling@haviland.be. Samen bekijken we hoe jouw organisatie – of ze nu al in de sociale economie of voornamelijk in de reguliere economie werkt – als nieuwe schakel ons netwerk sterker kan maken.“

Samenwerking cruciaal

Binnen de interlokale vereniging Dilbeek, Asse en Wemmel (ILV DAW) werken de drie gemeenten samen om de lokale sociale economie te ondersteunen en om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te schakelen in het arbeidscircuit. Intercommunale Haviland leidt de samenwerking in goede banen als regisseur.