Feest in Affligem : Cultuurzaal Sanderus in het nieuw!

  • 18 oktober 2021

V.l.n.r. : Schepenen Tim Herzeel, Herman Steppe, Denise De Paepe en Greet Van Holsbeeck; projectleider Bert Van Ongeval (Haviland); architect Nik Vande Maele (BureauPARTNERS); burgemeester Walter De Donder.

De officiële heropening van de Sanderus in Affligem was alvast het eerste van vele festiviteiten die de komende jaren zullen gehouden worden in de volledig gerenoveerde cultuurzaal. Zoals eerder gepland opende de haast onherkenbare zaal haar deuren in september, samen met de start van het nieuwe cultuurseizoen.

20 jaar lang mocht de cultuurzaal zo’n 40.000 bezoekers per jaar verwelkomen, maar gaandeweg waren de infrastructuur en het gebouw zelf aan renovatie toe. Ook de huidige reglementering inzake veiligheid en hygiëne maakte aanpassingen noodzakelijk aan ondermeer de keuken, het sanitair en de brandveiligheid.

Renovatie die eruit ziet als nieuwbouw

De bestaande berging en opslagloods werden gesloopt werden gesloopt, en er kwam een nieuwe aanbouw in de plaats. Een uitnodigende inkom leidt nu naar een ruime, in het daglicht badende foyer. Een splinternieuwe keuken is klaar voor de eerste eetfestijnen. Het sanitair werd aangepast aan de capaciteit. De zaal zelf onderging een ware metamorfose en kreeg het uitzicht van een theaterzaal.

- Projectleider Bert, zelf trotse Affligemnaar : "Het is heel fijn om een project te kunnen begeleiden waar je later ook zelf van kan genieten. Ik kijk alvast uit naar één van de komende evenementen waarbij ik de gerenoveerde zaal en het nieuwe gebouw mag betreden als bezoeker, maar ook als een van de gebruikers voor een evenement van de plaatselijke verenigingen."

Vertrouwd partnerschap

De begeleiding van het hele project was in handen van de intercommunale Haviland. De dienst openbare werken van de gemeente volgde het dossier mee op, en het gemeentepersoneel verzorgde zelf de omgevingswerken. 

- Walter De Donder, burgemeester van Affligem : "Het lokaal bestuur koos ervoor om voor dit ambitieus renovatieproject een samenwerkings- en opvolgingsproject op te starten. Na de goede, vlotte en gelijkaardige samenwerking en begeleiding en opvolging in het kader van de nieuwbouw voor de bibliotheek en het OCMW, was Intercommunale Haviland geen onbekende partner."

Kers op de taart

Ook de beeldengroep 'Ik, wij en gij' van Affligems kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck, die al 20 jaar van op het dak de bezoekers begroet, kreeg een opknapbeurt. Alvorens het kunstwerk opnieuw naar zijn oude stek verhuisde werd het in zijn volle glorie tentoongesteld aan het ruime publiek tijdens de officiële opening. 

Fotogalerij
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Cultuurzaal Sanderus Affligem
Sanderus_Opening_08
Sanderus_Opening_09
Sanderus_Opening_10
Sanderus_Opening_11
Sanderus_Opening_01
Sanderus_Opening_12
Sanderus_Opening_02
Sanderus_Opening_13
Sanderus_Opening_03
Sanderus_Opening_14
Sanderus_Opening_04
Sanderus_Opening_15
Sanderus_Opening_05
Sanderus_Opening_06
Sanderus_Opening_07
CC Sanderus Affligem_Render noordaanzicht.png
CC Sanderus Affligem_Render FULL.png
IMG_20210119_134728.jpg
IMG_20210119_124844_edit2.png
IMG_20210119_132958.jpg
IMG_20210119_135027.jpg
IMG_20210112_162657.jpg
IMG_20210112_162836.jpg
CC Sanderus Affligem_Render FULL.png
Sanderus Affligem_voor_01
Sanderus Affligem_voor_02
Sanderus Affligem_voor_03
CultureelcentrumAffligem
Beelden: F.C. Lama, BureauPARTNERS, Haviland