Informatieveiligheid @ politiezone

  • 1 april 2021

Gegevensbescherming neemt een steeds prominentere plaats in bij politiezones. De nieuwe privacywetgeving en de stijging van cyberincidenten doen de nood aan expertise toenemen. Sinds enige tijd staat collega Roman van team Informatieveiligheid politiezone KLM bij.

In de politiezone Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise staat het team Informatieveiligheid in voor de bescherming van alle soorten gegevens, zowel digitaal als fysiek. De sleutelwoorden zijn ontzorging en ondersteuning. Zo kunnen de medewerkers binnen de politiezone zich verder focussen op de kerntaken van ordehandhaving. 

Van uitgebreide risico-analyse tot concrete implementatie

Uit een analyse van het bestaande beleid en van de (cyber)risico’s, met o.a. phishing en penetratietests, volgt een concreet advies op maat om deze risico’s te verkleinen. De 3 informatieveiligheidsconsulenten begeleiden 15 lokale besturen en organisaties in Halle-Vilvoorde en bouwden heel wat praktische en technische kennis op. Een advies blijft daarom niet bij een mooie tekst, maar wordt vanuit hun expertise concreet en gericht op het terrein uitgerold, zowel op ICT-technisch als organisatorisch vlak. De prioriteiten op vlak van informatieveiligheid en privacywetgeving worden bepaald in nauw overleg met de politiezone. Dit veiligheidsplan wordt regelmatig bijgewerkt en bijgestuurd.

De begeleiding neemt ook de vorm aan van juridisch advies rond o.a. GDPR, de camerawetgeving, de wet op het politieambt en andere relevante privacywetgeving. Sinds de invoering van GDPR is elke politiezone verplicht om een Data Protection Officer (DPO) aan te stellen. Ons team van gecertificeerde DPO’s staat klaar om u bij te staan doorheen het juridische kluwen. 

Raadpleeg de projectfiche

Webinars op maat

Eind vorig jaar werden trouwens in een interessante reeks webinars enkele boeiende topics aangehaald specifiek voor politiezones. Herbekijk hier de sessies rond ANPR-camera’s en bodycams

Wist je dat ... 

we ook heel wat andere dienstverlening aanbieden specifiek aan voor politiezones? 
Alle info hierover vind je netjes gebundeld op 1 overzichtelijke webpagina