Lennikse sporthal Jo Baetens in ere hersteld

  • 18 oktober 2021

De bouwwerken van de feestzaal en cafetaria in Lennik waren al even klaar, maar het was nog wachten tot de iconische naam 'Jo Baetens' op de gevel kon prijken. De post-corona-agenda van de lokale verenigingen zal zich met de heropening van deze faciliteiten snel opnieuw kunnen vullen met activiteiten en feestelijkheden. 
 

Moderne faciliteiten geven nieuwe impuls aan Lenniks vereningingsleven

Door middel van mobiele, akoestisch geïsoleerde wanden kan de 656m² grote feestzaal op een flexibele manier worden opgedeeld in drie verschillende ruimtes: een cafetaria van 90 m² met een capaciteit van 70 personen, een feestzaal van 280 m² voor 280 personen en een omnisportzaal van 180 m² voor 180 personen. Die drie ruimtes kunnen onderling worden verbonden en zijn elk afzonderlijk toegankelijk. Hierdoor is het mogelijk om zowel grotere evenementen met meer dan 400 personen als kleinschaligere activiteiten te organiseren, zonder dat ze onderling hinder van elkaar ondervinden. De feestzaal kan gehuurd worden door lokale verenigingen en is voorzien van een bar met een uitsparing voor een mobiele tapinstallatie.

De cafetaria 'JoBar' die aan de feestzaal grenst biedt via grote ramen zicht op de sporthal en sluit aan op een terras aan de achterzijde van het gebouw. Op zonnige dagen kunnen bezoekers van op het terras genieten van het uitzicht op de achteraan gelegen sportterreinen en speeltuin. Dit terras sluit eveneens aan op de naastgelegen feestzaal. 

Met de vernieuwde feestzaal Jo Baetens beschikt Lennik opnieuw over een ruime, nieuwe rolstoeltoegankelijke zaal. Dankzij het hellende hoofdtoegangspad, aandacht voor drempelloze vloeren en brede deurportalen kunnen ook mensen met een mobiele beperking meegenieten van de vele Lennikse activiteiten en feestelijkheden.

Grondige modernisering binnen bestaande contouren

De gemeentelijke feestzaal en de ernaast gelegen iconische sporthal - vernoemd naar de legendarische Lennikse volleyballer Jo Baetens - dateren van 1977. De feestzaal en de bijbehorende cafetaria waren toe aan een grondige modernisering. De keuken voldeed niet meer aan de HHCCP-regelgeving rond voedselbereiding, er was een conciërgewoning die ook aan renovatie toewas, … kortom : het was niet meer van deze tijd. 

De opdracht voor de architecten was om binnen de bestaande contouren van het gebouw het volgende te voorzien:

  • een volledig vernieuwde, modulaire feestzaal met een geïntegreerde bar en grootkeuken
  • een omnisportzaal voor gevechtssporten
  • en een ruime, moderne cafetaria met zicht op de bestaande sporthal
  • Een zuidgericht terras aan de achterzijde van het gebouw dat toegankelijk is vanuit beide de feestzaal en de cafetaria

Projectleider Koen: "Op de bestaande staalconstructie, de vloerplaat en de paalfunderingen na werd de oude feestzaal in 2019 volledig gesloopt zodat er begin 2020 niet veel meer van het oorspronkelijke ontmoetingscentrum overbleef. Ondanks dat we af te rekenen kregen met de nodige coronaperikelen volgden de werkzaamheden elkaar goed op." De faciliteiten konden in het najaar van 2021 voor het eerst opnieuw gebruikt worden door de verenigingen en andere huurders. 

- Jos Pappaert, Facility Manager bij de gemeente Lennik: "Ik heb de samenwerking met het bouwteam van Haviland als zeer positief ervaren. De projectleider (erg punctueel) en ikzelf (eerder pragmatisch) vulden elkaar goed aan, zowel op praktisch als technisch vlak. " 

Gemeente steekt ook zelf handen uit de mouwen

De gemeente ging ook zelf aan de slag voor een aantal zaken. Jos Pappaert: "Het hoofdtoegangspad aan de voorzijde en het terras aan de achterzijde van het nieuwe gebouw heeft de technische dienst van de gemeente zelf uitgevoerd. We hebben hiervoor een zeer goed team in dienst. Ook de buitenaanleg en het plaatsen van de fietsenstalling vooraan namen we voor onze rekening." 

De sporthal en feestzaal zijn in de streek welgekend als 'Jo Baetens', maar sinds de bouwwerken prijkt de naam nu ook letterlijk op de voorgevel. Het plaatsen van de belettering werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Het nieuwe gebouw werd onlangs voorgesteld aan het grote publiek tijdens de Lentedrink op 23 april. Alle inwoners waren toen welkom in de feestzaal om er te genieten van live optredens en een glaasje bubbels.

Fotogalerij
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Inhuldiging 01
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Jo Baetens - Lennik
Feestzaal Jo Baetens Lennik
Feestzaal Jo Baetens Lennik
Feestzaal Jo Baetens Lennik
Feestzaal Jo Baetens Lennik
Lennik_Jobaetens
20201118_113500_Film4_edit2.png
20201118_113606_Film4_edited2.png
20201118_113056_Film4_edited2.png
Sporthal Jo Baetens
Sporthal Jo Baetens
Sporthal Jo Baetens
Sporthal Jo Baetens
Sporthal Jo Baetens
Sporthal Jo Baetens
Beelden: Haviland, Johan Limbourg en F.C. Lama