MikMak Sterrebeek kiest voor modulaire nieuwbouw in groene omgeving Zeenbos

  • 18 oktober 2021

Chiro MikMak in Sterrebeek (Zaventem) mocht onlangs verhuizen naar hun nieuwe locatie midden in het groene Zeenbos. De jeugdbeweging had nood aan eigen lokalen om het stijgende ledenaantal op te vangen en wilde meer ruimte om activiteiten te kunnen organiseren.

Gezien de hoge nood werd er beslist om voor de nieuwe lokalen gebruik te maken van modulaire units. Dit geeft de mogelijkheid om bij uitvoering de lokalen op heel korte termijn te plaatsen. Daarnaast biedt dit ook de mogelijkheid om bij een stijgend ledenaantal de lokalen makkelijk uit te breiden. 

- Projectleider Bert: " Het systeem van modulair bouwen biedt het voordeel dat het gebouw er heel snel staat. Op een paar maand tijd stond het gebouw, inclusief dak en buitenschrijnwerk op zijn plaats. De buitenafwerking met hout geeft het gebouw een warme en uitnodigende uitstraling, die ook heel mooi opgaat in zijn groene, natuurlijke omgeving."

Chiro mee aan de tekentafel

De voorbije maanden is er intensief samengewerkt tussen de gemeente Zaventem, Haviland en Chiro MIK MAK zelf, die volop mee aan de tekentafel zat. 

Bekijk hieronder het filmpje:

Chiro-ouder Anne Lenaerts zat samen met een groepje ouders mee aan de tekentafel

- Anne Lenaerts, chiro-ouder : "Wij hadden ons verenigd met een aantal ouders in een bouwgroepje. We zijn eerst gestart met een aantal wensen en eisen in kaart te brengen. Vervolgens heeft Haviland daar een heel mooie vertaling van gemaakt naar een goed bestek, aan de hand waarvan we nu voor een prachtig gebouw staan dat beantwoord aan wat deze chirogroep in Sterrebeek nodig heeft.

Anne : "We zijn in eerste instantie in dialoog getreden met de huidige leidingsploeg om te kijken wat ze concreet nodig hadden en wat het gewenste gedrag is in zo’n omgeving. Ik denk dat dat een van de succesfactoren is waardoor we met een resultaat zitten dat heel erg beantwoord aan de behoeften van de eindgebruiker.

Voordien zaten ze in de dorpskern, dicht bij het schooltje, maar in een verouderd gebouw en een brandonveilige situatie. En nu ja, dit is natuurlijk een heel ander gegeven. Alle 6 de ledenlokalen geven onmiddellijk toegang tot die natuuromgeving. We gaan hier heel wat kinderen, en heel wat generaties, een leuke tijd kunnen doen beleven in een prachtige omgeving met heel veel contact met de natuur.

Vermoedelijk zal het ledenaantal de komende jaren nog omhoog gaan en dan hebben we misschien wel bijkomende lokalen nodig. Dat is ook het goeie aan dit systeem van modulaire bouw. Je kan er vrij makkelijk een aantal extra units aan toevoegen."

Speelstraat met zicht op groen verbindt modulaire gebouwen 

Het nieuwe gebouw bestaat uit moderne modulaire units en telt zes groepslokalen en één leidingslokaal. Drie van de zes lokalen kunnen ook flexibel aaneengeschakeld worden om één groot lokaal te creëren. De overdekte speelstraat die alle modulaire units verbindt tot één geheel is echt een eyecatcher.

- “Het werd een prachtig duurzaam gebouw dat volledig geïntegreerd werd in de natuurlijke omgeving van het nieuwe Zeenbos”, zeggen schepen van Jeugd Bart Dewandeleer en schepen van Openbare Werken Martine Robberechts. Het gebouw is georiënteerd naar de achterzijde van het perceel. "De activiteiten zullen zo georganiseerd worden dat ze doorgaan weg van de straatzijde en alles gericht is naar de achterliggende groene zone."

Alle lokalen bevinden zich op het gelijkvloers. Dit geeft ook het voordeel dat men een drempelloos gebouw kan voorzien dat voldoet aan alle toegankelijkheidsnormen voor mindervaliden. Zo zorgen we voor een inclusieve jeugdbeleving waar iedereen zich welkom voelt.

Ook aan de praktische ruimtes zoals de keuken, berging en sanitaire blok werd bijzondere aandacht besteed. De keuken zal in hoofdzaak gebruikt worden bij eventuele activiteiten met de leden, of bij grotere evenementen. Het speelmateriaal krijgt een plaats in de ruime berging, en in de zeecontainer die er nu al staat wordt het grotere kampmateriaal opgeslagen. 

Aan de voorkant van het gebouw is er een ruime overdekte fietsenstalling en zijn er een tiental parkeerplaatsen voorzien.

Fotogalerij
Chiro-ouder Anne Lenaerts zat samen met een groepje ouders mee aan de tekentafel
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Opening chiro MikMak Zaventem
Chiro MikMak Sterrebeek
Chiro MikMak Sterrebeek
Chiro MikMak Sterrebeek
Chiro MikMak Sterrebeek
Chiro MikMak Sterrebeek
Chirolokalen MikMak Zaventem
Chirolokalen MikMak Zaventem
Chirolokalen MikMak Zaventem
Chirolokalen MikMak Zaventem
Chirolokalen MikMak Zaventem
Chirolokalen MikMak Zaventem
Beelden: F.C. Lama, Architekt-nBuro