GAS-overtredingen

Help, ik heb een GAS-boete! Wat nu?

Burgers die in een van de deelnemende gemeenten een inbreuk op de GAS-wetgeving gemaakt hebben, mogen een brief van Haviland in de bus verwachten. De verdere stappen verschillen volgens het soort GAS-boete.

Waarom staat het logo van Haviland op de brief?

Haviland ondersteunt de politie en gemeenten bij de administratieve verwerking van GAS-boetes. Heb je een inbreuk gemaakt op de GAS-wetgeving in een van de deelnemende gemeenten, dan mag je dus een brief van Haviland in de bus verwachten. 

De vaststelling van de GAS-inbreuken gebeurt door de bevoegde vaststellers : dat zijn o.a. de politie, gemeenteambtenaren of gemeenschapswacht-vaststellers. Zij maken deze over aan de sanctionerende ambtenaren van Haviland, die het dossier samen met een team van administratieve medewerkers verder afhandelen.

Welke gemeenten/politiezones werken samen met Haviland?
Sint-Genesius-Rode Dilbeek Dilbeek Bever Overijse Londerzeel Kapelle-op-den-Bos Zemst Zemst Kampenhout Kampenhout Steenokkerzeel Steenokkerzeel Vilvoorde Machelen Zaventem Zaventem Kraainem Wezembeek-Oppem Grimbergen Grimbergen Meise Merchtem Merchtem Opwijk Opwijk Wemmel Wemmel Asse Asse Affligem Affligem Ternat Ternat Liedekerke Liedekerke Lennik Sint-Pieters-Leeuw Sint-Pieters-Leeuw Drogenbos Gooik Roosdaal Roosdaal Beersel Beersel Linkebeek Halle Halle Pepingen Galmaarden Herne Hoeilaart
Vijf soorten GAS-overtredingen

Deze GAS-boetes kunnen worden opgelegd aan wie de openbare veiligheid, rust en gezondheid in gevaar brengt; openbare overlast veroorzaakt; of wanneer je de regels omtrent blauwe zone, betalend parkeren, bewonersparkeren niet respecteert.

Deze GAS-boetes kunnen worden opgelegd bij sommige inbreuken op stilstaan en parkeren en het negeren van de verkeersborden C3 & F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen. Voorbeelden zijn onder andere: parkeren op het voetpad, te dicht parkeren bij een oversteekplaats voor voetgangers, parkeren binnen een woonerf,…

Lokale besturen krijgen sinds 1 februari 2021 de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven voor lichte snelheidsovertredingen in zones 30 of 50 waarbij de overschrijding max. 20km/u bedraagt.