Tankslag

Een tankslag is een collectieve sanering van oude stookolietanks. Stookolietanks, zowel bovengrondse als ondergrondse, vormen een risico voor het milieu. Een lekkende tank veroorzaakt zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 l. stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.

Het doel van dit project is om zoveel mogelijk buitengebruik gestelde stookolietanks te verwijderen. Kan de tank om technische redenen niet verwijderd worden, dan moet hij geledigd, gereinigd en opgevuld worden.
 

Mijn tank is al buiten gebruik gesteld. Moet ik hem dan ook verwijderen?

Bij het buiten gebruik stellen van een stookolietank zorg je er eigenlijk voor dat die niet opnieuw gebruikt kan worden, zonder daarom het risico op restverontreiniging weg te nemen. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 l. stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.

Bij sanering verwijder je ook alle overgebleven stookolie en in het beste geval ook de tank. Kan de tank om technische redenen niet verwijderd worden, dan moet hij geledigd, gereinigd en opgevuld worden.

Praktische info voor inwoners

Wil je ook af van jouw oude stookolietank? Dankzij de deze collectieve opruimingsactie via een van de deelnemende gemeenten kan dat eenvoudig en voordelig. Door alle aanvragen te bundelen kunnen we een betere prijs bekomen bij de leveranciers. Meer dan 752 inwoners hebben hun tank aangemeld tijdens de eerste twee edities in 2020 en 2021. 

Aan de eerste editie in 2020 van dit project namen de volgende gemeenten deel : Asse, Herne, Galmaarden, Gooik en Kapelle-op-den-Bos. Tijdens de tweede editie in 2021 namen de volgende gemeenten deel: Beersel, Dilbeek, Grimbergen, Kampenhout, Pepingen, Steenokkerzeel en Wezembeek-Oppem.

Huidige tankslag-editie

Als vervolg op het succes van de vorige 2 tankslag-edities nemen dit jaar ook de volgende gemeenten deel aan de huidige editie van de grote tankslag. Sommige gemeenten nemen voor het eerst deel, in andere gemeenten werd de tankslag wegens het grote succes verlengd.

 • Asse
 • Herne
 • Kampenhout
 • Kapelle-op-den-bos
 • Pepingen
 • Wemmel

Je kan je vrijblijvend inschrijven via dit formulier.


Heb je interesse om jouw stookolietank aan te melden voor dit project, maar staat jouw gemeente er nog niet tussen? Stuur dan een mailtje naar communicatie@haviland.be. Dan bekijken we om dit samen met jouw gemeentebestuur te organiseren.

Ik heb me online ingeschreven. Wat nu?

Nadat we alle inschrijvingen verzameld hebben vragen we prijzen op bij de leveranciers. Doordat we met een grote groep zo'n aanvraag doen kunnen we interessantere voorwaarden bekomen. De werkgroep zal vervolgens de offertes van de leveranciers vergelijken en er de meest voordelige optie uitkiezen.

 • Eind april : 1e samenkomst stuurgroep (opmaak prijsvraag) 
 • Mei : verzamelen offertes 
 • Eind mei : 2e samenkomst stuurgroep (selectie aannemers)

Nadat de leverancier(s) geselecteerd zijn organiseren we een algemene infovergadering waar je gedetailleerde info krijgt en waar je vragen kan stellen. Als je je vooraf aangemeld hebt ontvang je daarna jouw persoonlijke offerte in je mailbox. Deze offerte is steeds vrijblijvend. Vind je het voorstel interessant? Dan bevestig je jouw bestelling rechtstreeks met de leverancier. De leverancier spreekt vervolgens verder met jou af voor de uitvoering van de werken. 

 • 2e helft juni: infovergadering voor alle geïnteresseerde inwoners
 • Vanaf juli: opmaak persoonlijk prijzen volgens groepsaankoop en start saneringen

Klaar! Je bent van die vervelende stookolietank vanaf :)

Praktische info voor lokale besturen

 • De doelgroep van dit project bestaat uit:
  • Inwoners voor stookolietanks bij particuliere woningen
  • Lokale besturen voor stookolietanks bij gemeentelijke gebouwen en OCMW’s (uitsluitend niet-VLAREBO-plichtige activiteiten)
 • Het project wordt georganiseerd per groep van minimum 3 gemeenten.

Meer gedetailleerde informatie over het projectverloop en de voordelen van deze collectieve aanpak vind je in de projectfiche.