Tien gemeenten stappen in groepsaankoop regentonnen

  • 19 mei 2022

Van 1 juni tot 15 december kunnen de inwoners van 10 gemeenten in Halle-Vilvoorde een regenton aankopen via een groepsaankoop. Die wordt georganiseerd door streekintercommunale Haviland en Klimaatpunt vzw. De actie speelt in op de maatschappelijke nood en het besef dat we verstandig moeten omspringen met ons watergebruik. Zeker in tijden van schaarste is het aangewezen om zoveel mogelijk water te bufferen. En regenwater opvangen, dat is alleen maar positief, zegt Hans van Thienen van Haviland: "Het is goed voor het klimaat, maar ook voor je portefeuille." 

De deelnemende gemeenten en steden zijn Asse, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Liedekerke, Merchtem, Opwijk, Overijse en Ternat.

Met het initiatief hopen de 2 organisatoren en de deelnemende gemeenten zoveel mogelijk inwoners te motiveren om regenwater op te vangen en te gebruiken. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? "We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer zoals hevige regenbuien maar ook lange periodes van droogte. Die droge zomers maken duidelijk dat water een kostbaar goed is. Met een regenton kan je hemelwater opvangen zodat je het kan hergebruiken", schetst Reindert De Schrijver van Klimaatpunt.

Tuin besproeien en auto wassen

Met regenwater kan je de tuin sproeien, het terras poetsen, of de auto wassen. Vaak gebruiken mensen gewoon leidingwater om die klussen te doen: gemiddeld komt dat op 120 liter drinkwater per persoon per dag, volgens Klimaatpunt. En in warmere periodes stijgt dat zelfs naar 150 liter per persoon per dag. Maar dat kan dus beter met een eigen regenton, vindt De Schrijver.

Drie modellen

Via de website www.haviland.be/regenwatertonnen kan heel eenvoudig een ton besteld worden. Er is keuze uit drie inhoudsmaten (300, 650 en 1000 liter), allemaal met een kraantje en er is zelfs een designmodel bij met bloembak. “Die laatste is wat prijziger maar blijft goedkoper dan in de winkel”, zegt van Thienen: "Alleen maar voordelen dus. De actie is goed voor je portefeuille en voor het klimaat." 

Infoavonden

Opdat iedereen de gekozen modellen op voorhand al eens zou kunnen ‘proeven en ruiken’ worden in mei en juni een aantal fysieke infomomenten georganiseerd. De leverancier stelt er zijn tonnen en toebehoren voor.

Om een beeld te krijgen van het aantal deelnemers, vraagt de organisatie om hier vooraf in te schrijven.

Een overzicht van de infomomenten vindt u online en hieronder:
•    Kampenhout - 23 mei, 19u30 – De Krop, Dorpsstraat 9B
•    Grimbergen - 24 mei, 19u30 - Gemeentehuis, Prinsenstraat 3
•    Overijse - 30 mei, 19u30 - Cultuurcentrum, Begijnhof 11
•    Liedekerke en Ternat - 31 mei, 19u30 - Gemeentehuis Liedekerke, Opperstraat 31
•    Kapelle-op-den-Bos - 7 juni, 19u30 - Gemeentehuis (AC Muyldermanszaal), Marktplein 29
•    Halle - 8 juni, 19u30 - Stadhuis, Oudstrijdersplein 18
•    Opwijk - 14 juni, 19u30 - GAC II, Ringlaan 20
•    Merchtem & Asse - 16 juni, 19u30 - Gemeentehuis Merchtem, Nieuwstraat 1

Bestelling

Vanaf woensdag 1 juni kunnen de regenwatertonnen besteld worden door iedereen die woont in één van de deelnemende gemeenten. De link naar het online formulier is vanaf 1 juni beschikbaar op www.haviland.be/regenwatertonnen te vinden. Bestellingen kunnen tot 15 december 2022 doorgegeven worden.

Haviland verzamelt alle aanvragen en plaatst de bestellingen bij de leverancier. 

Levering

De ton wordt geleverd in het recyclagepark (of de gemeentelijke loods) van de deelnemende gemeenten. Mits een kleine meerprijs kan de ton ook aan huis geleverd worden en kan ze evt ook geplaatst en op de regenpijp aangesloten worden. Het tussenstuk kan ook besteld worden. De plaatsing gebeurt door de sociale werkplaats van 3W+.

In samenwerking met
KLimaatpunt