Volg de bouwwerken: Sint-Pieterskerk in Galmaarden

  • 16 december 2021

In Galmaarden staat het nu vast hoe de gerenoveerde Sint-Pieterskerk er zal uitzien. Ruim 13 jaar nadat de Sint-Pieterskerk door een verdwaalde vuurpijl bijna volledig afbrandde, stelt het gemeentebestuur nu haar plannen voor de herbestemming voor aan het publiek.

Tijdens de kermis in het centrum van Galmaarden belandde ruim dertien jaar geleden een vuurpijl in de dakgoot van de Sint-Pieterskerk. De kerk ging in vlammen op. Het bisdom besliste enkele jaren later dat het gebouw niet langer dienst zou doen als kerk. Er waren te weinig kerkgangers, dus heropbouwen als kerk was zinloos volgens hen. De gemeente werd in 2016 eigenaar van het gebouw, en ging op zoek naar een nieuwe invulling.

Herbestemming tot duurzame, polyvalente ontmoetingsruimte

De projectdefinitie bouwt voort op de richtlijnen van een haalbaarheidsstudie van team Vlaamse Bouwmeester. Binnen dat kader zal de eigenheid van het kerkgebouw bewaard blijven, maar zal het een duurzame, polyvalente ontmoetingsruimte worden. Die zal complementair zijn aan het nabijgelegen Baljuwhuis en mogelijkheden bieden voor evenementen van verenigingen, bedrijven en de gemeente. In de plannen die deze week werden voorgesteld is nu meer duidelijkheid over hoe dat precies zal ingevuld worden.

In de voormalige kerk komt een bibliotheek bestaande uit twee verdiepingen. Het bestuur spreekt over een 'bibliotheek van de toekomst', die niet enkel dient voor de stockage van boeken, maar ook ruimte biedt aan andere activiteiten. Er komt bijvoorbeeld een leesruimte en educatieve ruimtes die ter schikking gesteld worden aan scholen. 

Daarnaast komt er ook een polyvalente ontmoetingshal. Een wekelijkse overdekte markt of een plek voor allerhande festiviteiten en concerten behoren tot enkele van de mogelijkheden.

Schepen Ludo Van Paepegem van de gemeente Galmaarden is tevreden over de aanpak van Haviland in dit dossier: “Wie het project volgt, heeft gezien dat de begeleiding door Haviland degelijk is en dat we momenteel planmatig en oordeelkundig voortwerken.”

Het bouwteam van Haviland werd in 2018 door de gemeente aangesteld om een begeleidingstract op te starten tot en met de aanstelling van een bouwteam. Ondertussen is deze opdracht uitgebreid met de verdere ondersteuning tijdens de uitvoering van het project. Projectcoördinator Sandra zal de uitvoering van de werken opvolgen.

Trekpleister voor inwoners en toeristen

De herbestemming van de afgebrande kerk moet het centrum van de Pajotse gemeente laten heropleven. Het bestuur wil er een echte trekpleister van maken, zowel voor de eigen inwoners maar ook tot ver buiten de gemeentegrenzen. 

“De afgebrande kerk bepaalt ondertussen het dorpsuitzicht en dus willen we dat uitzicht zo veel mogelijk bewaren”, licht schepen van Patrimonium Ludo Persoons toe. De toren wordt toegankelijk gemaakt om een uitkijkpunt te creëren. "Van op de toren heb je een heel mooi panoramazicht over de gemeente en de omgeving.", aldus Persoons.

Bij de heropbouw van de voormalige kerk zal ook de omgeving opgewaardeerd worden. Op het kerkplein maken de bestaande parkeerplaatsen plaats voor een aantrekkelijke tuin. Het gemeentebestuur wil van de gelegenheid gebruik maken op het nabijgelegen Baljuwhuis toegankelijker te maken. 

De renovatiewerken zullen van start gaan in februari 2023 en ongeveer twee jaar in beslag nemen.

Leestip!

Het gerenomeerde vakblad Architectura trakteert zijn trouw lezerspubliek elke week op een verse brok architectuurnieuws en zet graag innovatieve bouw- en renovatieprojecten in de kijker. Ook het ontwerp van de Sint-Pieterskerk krijgt van hen veel lof.
Lees het artikel op architectura.be

Ontwerpen
Sint-Pieterskerk Galmaarden - Baljuwhuis
Sint-Pieterskerk Galmaarden - Doorsnede
Sint-Pieterskerk Galmaarden - Doorsnede
Sint-Pieterskerk Galmaarden - Ontwerp 1
Sint-Pieterskerk Galmaarden - Ontwerp 2
Sint-Pieterskerk Galmaarden - Bestaande toestand
Beelden: B-ILD en Bressers