Project Zonnepanelen: Burgerparticipatie sleutel tot succes

  • 1 maart 2021

Amper een week na de start van de oproep voor het zonnepanelenproject Kouterschool in Londerzeel is de financiering ervan rond. Maar hoe kreeg de gemeente dat zo snel voor elkaar ?

Voor de realisatie van dit project werkte de gemeente Londerzeel samen met Haviland. Ze maakte daarvoor gebruik van de groepsaankoop Zonnepanelen met burgerparticipatie, net als Opwijk, Zaventem en Zemst.

Het concept is eenvoudig: Inwoners van Londerzeel konden mee investeren in zonnepanelen op het dak van de gemeentelijke basisschool, en dat deden ze duidelijk met volle overtuiging. We vroegen enkele coöperanten naar hun motivatie.
 

Inwoner Pascal ziet het als investering voor zijn zoon

Pascal: "Ik had een zoontje in Kouterschool en zat ook 10 jaar lang in de ouderraad van deze school. Ik vond dit een heel mooi initiatief en mijn zoon van 14 jaar sprak me hier zelf over aan. Wij hebben vier aandelen gekocht die natuurlijk voor hem zijn. Wanneer hij het nest verlaat krijgt hij deze mee." 
 

Inwoner Roger wil zelf zijn steentje bijdragen "in het streven naar een toekomstgerichte investering waar we als gemeenschap beter van worden"

Roger: "Niet alleen omdat wij inwoners zijn van dit dorp, maar meer omdat wij de coöperatieve aanpak van de tot nu trage energietransitie ten volle willen ondersteunen, ook op plaatselijk niveau. Het streven naar een toekomstgerichte investering waar we als gemeenschap beter van worden kunnen wij enkel tonen door hieraan deel te nemen.

Ook kritische vragen worden trouwens niet geschuwd: Ik stelde bijvoorbeeld vraagtekens bij het energieverbruik van 35.000kw en eventuele mogelijkheden om hier iets aan te doen. Maar ook bijvoorbeeld of in de vakantieperiodes de opgewekte energie konden gebruiken in de buurt, door bijvoorbeeld het plaatsen van een laadpunt."
 

Schepen van Energie Leen Van Aken: "Voor de gemeente was het belangrijk dat de middelen kwamen van de inwoners van Londerzeel, zodat ze mee kunnen profiteren van het project. Dat is erg snel gelukt.”


Wat verklaart volgens u het succes van deze oproep?

Schepen van Energie Leen Van Aken: "Natuurlijk dat het een project is in de gemeente zelf en zichtbaar. Maar daarnaast is het duidelijk dat mensen ook erg geïnteresseerd zijn in de herkomst van de energie die ze gebruiken. Daarnaast is ook Noordlicht streekgebonden en op de infoavond, die volledig digitaal ging, werd op een professionele manier uitleg gegeven en vragen beantwoord. Er zijn al mensen die hun energie via een burgercoöperatie kopen. Maar het unieke is hier dat we nu ook effectief projecten in Londerzeel steunen met aannemers uit de streek. Dat het project dan ook een school is kan alleen maar de betrokkenheid van ook de ouders en de buurtbewoners stimuleren."
 

Waarom is de gemeente Londerzeel ingestapt in dit project?

Schepen van Energie Leen Van Aken: "Het hoort bij de uitvoering van ons meerjarenplan. Londerzeel streeft hiermee twee doelstellingen na: enerzijds het optimaal benutten van het potentieel aan hernieuwbare energie op de daken van onze overheidsgebouwen.

Anderzijds het vergroten van het draagvlak voor een duurzame energietransitie in onze eigen gemeente, door het actief betrekken van inwoners door burgerparticipatie. We legden zelf al zonnepanelen op de welzijnscampus en op onze technische gebouwen.

" Als gemeente hebben we niet altijd de middelen om in alle projecten te investeren. "

Als gemeente hebben we niet altijd de middelen om in alle projecten te investeren. Om dit versneld te doen is een burgerparticipatie interessant. De middelen gaan terug naar de burgers en de school heeft groene en goedkopere energie. "
 

Staan er nog meer projecten op stapel volgens dit concept?

Schepen van Energie Leen Van Aken: "Het mooie aan deze coöperatie is dat de coöperanten zelf mee bepalen wat de volgende projecten zijn.

" Het mooie aan deze coöperatie is dat de coöperanten zelf mee bepalen wat de volgende projecten zijn. " 

We hebben met Noordlicht nog enkele mogelijke gemeentelijke gebouwen doorgelicht. Andere scholen liggen spijtig genoeg moeilijk. Ze verbruiken het minst in de zomer, als de productie het hoogst is. Dus we zoeken het ook op de daken van de voor- en naschoolse kinderopvang en van de sportinfrastructuur, maar deze locaties worden dus nog onderzocht. "

Meer succesverhalen

Het project op de Kouterschool in Londerzeel is geen alleenstaand succesverhaal, want ook de kapitaaloproep voor de Sint-Annasite in Opwijk kreeg bijzonder veel bijval. Kort na de virtuele infosessie van Noordlicht waren alle 180 aandelen de deur uit.

► Lees ook  'Stralende start voor project zonnepanelen'

Wil jouw gemeente, net zoals Londerzeel, Opwijk, Zaventem en Zemst, ook mee instappen in dit succesverhaal? 

► Raadpleeg hier de projectfiche voor lokale besturen