Zo doe je veilig kerstinkopen

  • 2 december 2019

Online aankopen doen voor kerst en nieuwjaar is bijzonder handig. Geen geslenter of lange rijen aan de kassa, en je kan lekker knus naast het haardvuur blijven zitten. Ook online liggen er echter zakkenrollers op de loer.

Geef cybercriminelen geen kerstcadeau, en volg de tips hieronder van onze collega's van de dienst informatieveiligheid.

 

Tips & tricks

  • Valkuil 1: Let op met valse websites die echte websites imiteren. Vaak wordt het internetadres van een website subtiel aangepast, bijvoorbeeld van www.bol.com naar www.b0l.com, (de letter o wordt vervangen door het cijfer 0) of de hoofdletter i (I) gebruiken om de kleine letter l (L) te vervangen enz.
  • Valkuil 2: Er wordt een toevoeging aan het internetadres gekoppeld, bijvoorbeeld -shop, -deals, -uitverkoop. Het uiterlijk van de oorspronkelijke website wordt zoveel mogelijk nagebootst door het gebruik van dezelfde logo’s of kleuren.
  • Valkuil 3: Cybercriminelen gebruiken technieken om hun valse website hoog te laten eindigen in de zoekresultaten van Google. Let dus op met zoekresultaten, ook al staan ze hoog op de rangschikking.
  • Valkuil 4: Let extra op bij onbekende websites die (heel) hoge kortingen en goedkope producten aanbieden.

Veel antivirusprogramma’s bieden de mogelijkheid om de betrouwbaarheid van zoekresultaten na te gaan. Een lijst met betrouwbare (gratis) virusscanners kan je terugvinden op de website van het Centrum voor Cybersecurity

De beste methode om bovenstaande valkuilen te vermijden is het webadres rechtstreeks in de adresbalk typen om de website te bereiken, dus niet via een link of een zoekmachine.

 

Heb je je toch laten vangen?

  • Neem onmiddellijk contact op met je bank en laat je kredietkaart blokkeren. Misschien kan de transactie nog tegengehouden worden.
  • Dien klacht in via het centrale meldpunt voor fraude